Biografija
Biografija
Foto galerija
Snimci
Repertoar
Koncertni programi
Štampa
Kontakt

Simonida Miletić je rođena u Beogradu, gde je završila srednju muzičku školu “Stanković” u klasi profesorke Olivere Grujić. Posle dvogodišnjeg studija na beogradskoj muzičkoj akademiji u klasi prof. R. Smiljanić, nastavila školovanje u Firenci na Konzervatorijumu “Luigi Cherubini”.

Diplomirala je opersko pevanje u klasi profesorke Kate Lafferty 1996. godine. 2007. godine na istom Konzervatorijumu je magistrirala na odseku za kamernu vokalnu muziku u klasi profesora Leonarda de Lisija. U junu 2011. je magistrirala i na odseku za opersko pevanje u klasi prof. Gianni Fabbrini.

Još kao učenica srednje muzičke škole učestvovala je u švedskom omladinskom horu u Švedskoj 1989. gde je predstavljala našu zemlju u grupi od 12 pevača izabranih iz tadašnje Jugoslavije.

Tokom školovanja pohađala je master kurseve : Letnja muzička akademija “Mozarteum” iz Salcburga kod Galine Višnjevskaje, u Firenci kod Margherite Rinaldi, u Milanu pri Baroknoj muzičkoj školi kod Claudine Ancerment, Letnji operski studio u Orvijetu kod prof. Gabriella Ravazzi...

U organizaciji udruženja “Amici della musica“ iz Firence je pohađala kurseve kod profesora Julije Hamari - operski studio i Irwin Gage - kamerna muzika, Jill Feldman - barokno pevanje. Bila je i student Akademije “Teatro Verdi” u Trstu.

Na takmičenju kamerne vokalne muzike “Seghizzi” kao finalista osvojila je nagradu za najuspešniju interpretaciju francuske solo pesme, na takmičenju “Dino Caravita” u Raveni - treća nagrada - kamerna vokalna muzika; dobitnik je 3. nagrade i na takmičenju “Castello della Maggione” u Sijeni za opersko pevanje; 2010. na takmičenju “Spazio musica” – Orvieto, kao finalista je izabrana za ulogu Fanny u Rosinijevoj operi “La Cambiale di matrimonio” predstavljenoj na letnjem festivalu u Orvijetu.

Dobitnica je medalje “Francesco Tamagno” za koncert izveden u sali “Liceo musicale” u gradu Vareze.
Debitovala je 1996. godine, na letnjem festivalu, u karakterističnom srednjovekovnom gradu San Gimignano 1996. godine u operi “Telefon” - Menotti i  “Suzanina tajna”- Wolf  Ferrari.

Umetničku karijeru je nastavila učestvujući na festivalima širom Italije nastupajući sa  repertoarom koji obuhvata: baroknu muziku, ”Lieder Abend” i operu. U Francuskoj je debitovala u teatru u Tulonu u ulozi Oskar “Bal pod maskama” – Verdi, u Nemačkoj Serpina “La serva Padrona” - Pergolezi - kamerna opera u Hamburgu. U Beogradu je više puta nastupila na koncertima organizovanim od strane Italijanskog kulturnog centra, Centra za muziku - Kolarac, Jugokoncerta i Muzičke omladine Srbije. Uloge sa kojima je nastupala u Italiji: Violetta, Gilda, Adina, Donna Anna, Despina, Zerlina, Musetta, Fraschita. U “Figarovoj ženidbi” debitovala je u tri uloge: Susanna, Cherubino i Marcellina.

Nastupala je u teatrima u: Firenci, Arecu, Trstu, Savoni, Udinama, Gradiška, teatro “Capranica” u Rimu; Tulon - Francuska, kamerna opera iz Hamburga.

Sarađivala je sa dirigentima: Marco Balderi, Fabio Maestri, Giorgio Proietti, Claudio Desderi, Giorgio Keiser, Alan Freiles, Grazia Rossi, Ennio Clari, Milovan Pančić.

U Firenci je imala recital uz pratnju M° Gonneli u svim prestižnim koncertnim salama: palazzo Pitti, “Liceum” - veče srpske solo pesme i slovenskih autora, p.zzo Davanzati, teatro Goldoni, auditorium “Santo Stefano al ponte Vecchio”, “Bargello”, “Sala Bianca” -Poggio Imperiale, teatro “Dante”, teatro “Nicolini”, Villa Caruso - Signa.

U martu 2011. pevala je na proslavi “150° od ujedinjenja Italije” u teatru “Niccolini”, San Casciano - Firenca. U Milanu je imala recital u “Casa Verdi”, domu koji je Verdi sagradio za umetnike u penziji i gde se danas održavaju koncerti velikana operske scene. U Veneciji je nastupala na “Lido di Venecia” u danima dodele nagrade za filmsko stvaralaštvo u pratnji  austrijskog pijaniste Franza Mosera.

Trenutno je član baroknog ansambla “Maggio formazione” pri operi u Firenci.

Od 2005. godine je i vokalni pedagog pri muzičkoj školi u Sijeni. U Beogradu je držala master kurseve pevanja u srednjim muzičkim školama “J. Slavenski” - Beograd i “K. Manojlović” - Zemun.

Firenca, 19. Avgust. 2011.

 

Linkovi ka sajtovima koji sadrže prezentacije Simonide Miletić:

www.youtube.com/simonidamiletic
www.chiantilirica.it
www.omegamusica.org
www.concertoclassico.info

 
verzija za štampu (PDF)